Info Panel
You are here:   Home  /  Geschiedenis  /  Slechte naam supporters kost Feyenoord sponsorcontract Reebok

Slechte naam supporters kost Feyenoord sponsorcontract Reebok

Terwijl iedereen dacht dat de spelers van de Rotterdamse club hun Adidas-shirtjes volgend seizoen zouden verruilen voor Reebok-kledij, bleek gisteren plotseling dat Reebok en Feyenoord elkaar in de haren vliegen over het akkoord. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft alweer gedreigd met een kort geding. Beide partijen hebben ieder hun eigen versie van het geschil. Volgens de Amerikanen, die zich willen invechten op de Europese markt voor sportartikelen, hadden Reebok en Feyenoord in december 1995 “op hoofdlijnen” overeenstemming bereikt over een vijfjarig contract. In augustus stuurde het bedrijf een concept van het contract naar Feyenoord. Per seizoen zou Feyenoord vijf miljoen gulden ontvangen, exclusief royalty’s en kledij ter waarde van 700 duizend gulden. De verbintenis zou het seizoen 1997/’98 ingaan.

Alleen weigerde Feyenoord te tekenen, stelt Meliville Stephens, werkzaam voor Reebok UK. De club wenste volgens hem niet te voldoen aan ‘minimale voorwaarden bij dergelijke belangrijke overeenkomsten’. De belangrijkste voorwaarde luidt dat Reebok zich het recht voor houdt de overeenkomst te beëindigen in geval van zeer ernstige misdragingen van Feyenoord-supporters. ‘De club wilde hiermee niet instemmen’, stelt Stephens. Of de misdragingen van de supporters als ‘ernstig’ betiteld worden, zou worden bepaald door de hoogte van de eventuele boetes door de FIFA, UEFA of KNVB.

Maar er was meer. Volgens wederom de Reebok-versie vernamen de Amerikanen in augustus dat Sport Club Feijenoord, de amateurtak van de profclub, het contract met de concurrerende kledingleverancier zal verlengen. Dat zou betekenen dat de amateurs straks in Adidas-kledij spelen, terwijl de profs met Reebok-shirts in de Kuip staan. Dan maar geen contract met de Rotterdamse club, is de conclusie die bij Reebok al snel werd getrokken. In Rotterdam is een geheel ander verhaal te horen. ‘Ik snap niet hoe Reebok met dit verhaal naar buiten kan komen’, zegt Nicole Edelenbos, directeur algemene zaken bij Feyenoord. ‘Wij gaan er vanuit dat we een goed en definitief contract met Reebok hebben.’ Volgens haar kwamen beide partijen begin maart tot overeenstemming. ‘In juni kwam Reebok plotseling met de clausule over supporters op de proppen. Elke keer als Feyenoord een boete opgelegd zou krijgen wegens wangedrag van supporters, wilden zij het contract eenzijdig kunnen verbreken. Dat kan natuurlijk nooit. Wij hebben helaas niet al onze supporters in de hand.’

Feyenoord wees die eis dan ook van de hand, maar wilde er wel verder over praten. Edelenbos: ‘We zouden het contract nooit op die voorwaarde laten vallen.’ Hetzelfde geldt voor het geschil over de amateurs. ‘Reebok weet dat wij geen zeggenschap hebben over Sport Club Feijenoord. Maar wij waren wel bereid om met het bestuur van de sportclub te gaan praten. Het bleek dat zij geen problemen met Reebok hebben.’ Waarom Reebok dan toch het al dan niet definitieve contract wil verbreken, is Edelenbos naar eigen zeggen een groot raadsel. ‘Alles ging goed tot die meneer Stephens zich er mee ging bemoeien. Wellicht spelen er financiële redenen. Ze willen er duidelijk onderuit.’

Feyenoord zegt Reebok te zullen houden aan de overeenkomst, desnoods via de rechter. Het contract is veel meer waard dan de huidige verbintenis met Adidas. Bovendien is er in de begroting voor het seizoen van 1996/’97 al rekening gehouden met het bedrag dat Reebok zou storten. En voor vijf miljoen gulden koop je al snel iemand van het niveau Roy Makaay, een scorende spits die ze in Rotterdam wel kunnen gebruiken.

Bron: Volkskrant

  1996  /  Geschiedenis  /  Last Updated januari 10, 2016 by BlackBird  /  Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *